Tijdens een commissie vergadering bestuur middelen en economie ontpopte wethouder Arends zich plotseling als P R medewerker van de gemeente Emmen.

Deze liet de raad weten dat het niet gebruikelijk was dat een wethouder c.q. gemeentebestuur naar buiten treed om over lopende contacten en mogelijke plannen naar buiten te treden.

Omdat de mogelijke investeerders in dit geval een consortium van top investeerders uit China dit wel zouden doen vond de wethouder het noodzakelijk vooraf de raad hierover in te lichten.

Een goede zaak natuurlijk want anders had je weer rumoer over het bekende paard achter de wagen te spannen en misschien de ezel ervoor.

Het zou hier gaan om een aantal top investeerders die kennelijk grote belangstelling zouden hebben gekregen voor de vrij komende gronden van het dierenpark in 2015.

Kun je nagaan wat een bezoek van een aantal emmer ambtenaren waaronder wethouder Arends toch wel niet goed voor kan zijn toe ze in april op werkbezoek gingen naar dat grote land China, tja moet dan wel bekennen dat de ambtenaren meer hebben gedaan dan alleen naar de zeldzame gekleurde vogeltjes hebben gekeken.

Maar wat denkt u van al die Chinese toeristen die jaarlijks hier in strakke pakken voorzien van hele slimme kleine camera,s hier rondlopen met een iets wat gemaakt lacherige glimlach proberen juist niet op te vallen. En wat te denken van Google een uitvinding met mogelijkheden u zelfs te vertellen welke meubels u thuis heeft staan, welke planten u in de tuin heeft en tja iedereen kan op grote afstand bekijken waar ze daar in het verre koude Nederland wel niet over hebben, en bekijken dan op afstand of bv. China het land met het grote geld iets ziet waar ze neer zouden kunnen strijken.  

De Chinese investeerders willen op die grond een chinees park exploiteren, je moet dan denken aan een tempel, Chinese bogen, kunstwerken en veel zaken die allemaal met de Chinese cultuur te maken hebben, zullen in dit park dan een permanente plaats in gaan nemen.

Is dit iets waar de gemeente Emmen op zit te wachten, is dit een deel van de infiltratie van de Chinezen in ons land en dan zelfs op een van de duurste plaatsen in het hart van ons dorp.

Zitten we echt bijna op zwart zaad zoals mijn ouders die uitdrukking vroeger wel eens gebruikten, en kunnen we bijna straks de verleiding van een  schip met geld niet weerstaan.

Krijgen we straks in plaats van popmuziek de hele dag luid klinkende Chinese liederen vanuit de apen bomen en de vlindertuin kreten te horen die wij als nuchtere Drentse bewoners niet gewend zijn.

Of zouden de rijken straks naar het casino gaan of in het park mee kunnen doen om balletje - balletje te gaan spelen, of het bekende kaartspel waar je veel geld mee kunt verdienen maar nog meer mee kunt verliezen.

Zal er ook een tempel komen voor bezinning een ontmoetingsplaats voor, nee we mogen niet vooroordelen maar iemand zei eens uit het verre verleden we moeten in Europa waken voor het grote gevaar. Ik weet wat die oude mensen ermee bedoelden en soms gaat het er op lijken dat ze inderdaad gelijk krijgen.

Dat wil beslist niet zeggen dat wij in Europa en in ons eigen land de wereldse ontwikkelingen buiten de deur moeten houden, in tegendeel werkgelegenheid investering city marketing en buitenlandse industriële samenwerking en netwerking kunnen van groot belang zijn.

Maar vraag me wel af of juist een chinees park wel past in ons hart van Emmen, en een groot concern als Familia geen poot aan de grond kan krijgen om in Emmen zich te mogen vestigen.

Je hoort er niets meer over, blijkt het dan toch waar te zijn dat de oude middenstandsfamilies hier nog een flinke vinger in de pap hebben te vertellen, en hebben die zelfde jongere generatie middenstanders gevestigd in Emmen en Klazienaveen  nog steeds angst om naast zo,n grote jongen te gaan zitten, hebben ze dan hun eigen toko niet voor elkaar als dat zo is dan zou ik ze zeker aanraden eens te bezien of het wel verstandig is hun kloppend hart te delen met onze vrienden uit China, want wie weet komen straks er via het spoor honderden volle containers Emmen binnen rollen met Chinese top producten die verkocht gaan worden in de nog te vestigen Chinese winkels. Eindelijk goed nieuws voor de ontwikkeling van het laatste stukje spoor tussen Coevorden en Emmen om daar de infrastructuur aan te passen en bij het eindpunt Emmen een goederen terminal versneld aan te gaan leggen, en wethouder Kuper en zijn ambtenaren versneld het gebied stationsplein gaat vernieuwen en moderniseren, en daarbij een bereikbaar openbaar toilet niet vergeet, welke dan ook geschikt moet zijn voor onze kleine Chinese gasten en buiten winkel sluitingstijd ook open dient te zijn.          

We wachten maar eens af wat onze wethouder Arends en anderen nog uit de toverdoos vandaan halen, mag wel gezegd worden dat er achter de schermen gewerkt wordt en wie weet hebben die chinezen straks ook nog plannen voor het stadion Emmen en zijn we in een klap van al die narigheid af.

Laten we afwachten en uitzien naar de Chinese delegatie die klaarblijkelijk binnenkort naar Emmen zal komen, gaat u ze met uw Chinese camera op de foto zetten, dat zou best eens een ludieke actie kunnen zijn.

 

Veel succes

 

Jan Wolters.

 

Emmen