Rode kaartHet grote mysterie  rondom de ingevoerde spaarlamp.

 

Heeft u maandagavond 22 oktober jl. gekeken naar het TV programma “Radar”, als dat niet zo is heeft u werkelijk iets gemist. U kunt uitzending gemist via de computer nog eens raadplegen, Tros radar.

Deze keer ging het o.a over de invoering van de spaarlampen en dat onze gloeilamp niet meer verkocht mag worden en uit de productie zijn genomen.

Al betwijfel ik dat ten zeerste vooral wat betreft als wij kijken naar de verre  landen om ons heen, zal de goedkopere en zeer goede gloeilamp zeker niet zomaar op de vuilnisbelt belanden.

 

Veel erger is dat wij in Europa door allerhande regelgeving nu gedwongen worden om de ook nog eens duurdere spaarlamp of led lamp te moeten gaan aanschaffen. Ten eerste is ons voorgehouden dat wij zuiniger met energie moesten omgaan.

Wij daarom een energie zuinige lamp voorgeschoteld krijgen die naar nu blijkt uit onderzoek helemaal niet zo zuinig blijkt te zijn, vanwege zijn hoge piekstroom die hij nodig heeft.

 

Onze gemeente Emmen ons zelfs gratis een dergelijke spaarlamp ter beschikking heeft gesteld, om juist de stijgende energie kosten naar beneden te krijgen en bij te dragen aan de introductie van het tijdperk zuinig met energie.

Wat wij niet wisten en nu steeds meer bekend gemaakt wordt is het feit dat de verplichte invoering niet geheel zonder risico,s is. Dat wij juist ons zelf en vooral onze kinderen blootstellen aan een groot gevaar in onze eigen vertrouwde woonomgeving. Waar wij als ouders en verzorgers zo prat op gaan dat wij er alles aan doen onze kinderen zo goed en veilig mogelijk willen beschermen tegen al het dreigende gevaar van buitenaf.

 

In het radar programma verbaasde ik mij erover dat in ons buurland Duitsland heel veel aandacht op scholen gegeven wordt over het gevaar van een stuk vallende led lamp. Zelfs een soort rampen scenarrio daar met de kinderen doorgenomen wordt hoe ze moeten handelen om niet blootgesteld te worden aan de gevaarlijke stoffen die in de lamp verwerkt zijn.

En in ons land hoor je er niemand over, en als er iemand over begint vragen wij ons af, of het allemaal zo erg is. Onze overheid en de handel vertrouwen we dan maar en die zullen het wel weten.

Wat wij weten is dat de gloeilamp al is hij schijnbaar duurder in gebruik, al moet dat maar eens precies uitgezocht worden, geen gevaarlijke stoffen bevat als hij stuk valt.

 

Dat de spaarlamp juist heel gevaarlijk kan zijn als hij stuk valt, hij in de fitting en lamp kwik en andere ongezonde stoffen bevatten, die niet goed zijn voor ons. Er veel meer bekend gemaakt moet worden hoe wij veilig kunnen om gaan met de dure aangekochte spaarlamp, wanneer hij defect is. Het ook blijkt dat de levensduur die opgegeven wordt niet altijd klopt, dus wij de lamp duur betalen en ook nog eens kwik in huis halen die schadelijk is voor de volksgezondheid.

 

Zou het invoeren van statiegeld er in kunnen bijdragen dat defecte spaarlampen weer ingeleverd worden liefst in de verpakking, om stuk gaan te voorkomen, en wij deze spaarlampen niet zomaar in de vuilcontainer  laten verdwijnen. Immers vervuilen wij dan in snel tempo het milieu. Zou het geen taak van de overheid, de Provincie en zelfs van de gemeenten zijn om in actie te komen, en te starten met een campagne richting instellingen, scholen en bevolking deze voor te lichten hoe te handelen bij een stuk gevallen led lamp. Waar en hoe deze spaarlamp veilig kan worden ingeleverd, zonder dat al die kleine delen kwik en andere stoffen in ons milieu terecht komen.

 

U zult wel denken daar heb je weer zo,n milieu gast die ons het wel even zal vertellen, het tegendeel is waar. Ben alleen bezorgt met u samen hoe er door de overheid en de commercie omgegaan wordt op een slimme mannier met Europese regelgeving, en wij ondanks alle goede bedoelingen toch opgezadeld worden met een product die naar mijn mening nog veel beter zou moeten worden ontwikkeld, voordat wij als burger blootgesteld kunnen worden aan gevaarlijke stoffen waar wij niet op zitten te wachten. Immers is en was ons belooft goedkoper uit te zijn met energie, heeft u het al gemerkt op uw energie rekening. En de volgende afrekening zal misschien laten zien dat inderdaad het tarief verlaagd is , maar onze overheid extra belasting zal invoeren om het kleine voordeeltje ons weer snel af te gaan pakken.

 

Jan Wolters

Emmen