Geachte dames en heren,

 

Ik ging er geruime tijd geleden nog vanuit dat verstandige raadsleden in de Raadzaal van het Gemeentehuis Emmen, wijze besluiten aan het nemen waren en dat juist in die Raadzaal van Emmen op een democratische wijze en met respect naar elkaar geluisterd zou worden. Maar alle schijn bedriegt. De argeloze inwoner van Emmen heeft hier te maken, althans daar lijkt het steeds meer op, met een theatervoorstelling in verschillende bedrijven. Ik denk dat we boven de ingang van de raadszaal wel een leuk bord kunnen gaan hangen met de tekst:

 

 

“THEATER ARENA”

 

Steeds opnieuw repeteren ze daar een toneelspel of soms een klucht of hoe je het ook maar noemen wilt. Wist u dat het in dit theater gratis is om een stuk bij te wonen en dat zelfs koffie en thee gratis is? Maar naar het schijnt zit de aanwezige tribune niet of nauwelijks vol.

Dat de aanwezige artiesten steeds vaker in het nieuws komen zou normaal gesproken een goede PR  moeten kunnen zijn. Echter in dit geval brengt het naar buiten dat in de meeste gevallen onze gekozen artiesten niet of nauwelijks door hebben wat hun taak is in dit theater. Het schijnt in het theater nogal eens heftig toe te gaan waar respect, gezag en zelfs soms de grens van normen en waarden wordt overschreden. Er zijn artiesten bij die proberen de hoed van de directeur in handen te krijgen en daar goede sier mee willen maken, terwijl ze de opleiding van stalmeester nog niet helemaal hebben afgerond. Wat zouden we met dit theater moeten en wanneer is het zover dat wij mee kunnen kijken en luisteren naar het volgende voorstelling waar het stuk “ATALANTA” weer opgevoerd zal worden. Ik raad iedere burger aan om eens een voorstelling bij te gaan wonen. Mocht het niet uitkomen, zet dan je computer aan, zoek de site van de gemeente en klik door naar vergaderingen. Je bent dan live bij het optreden. Het kan zijn, dat als er een artiest aan het woord is, dat je plotseling geen geluid meer ontvangt.  Het blijkt dan dat de regiemeester het geluid en het grote mengpaneel niet helemaal onder controle had zoals afgelopen donderdagavond. Maar ach welke kniesoor let daar nu op. Enkele artiesten moesten immers plotseling even naar het toilet en verlieten daarom de Arena.

 

Tot slot dames en heren,

Burgermeester Bijl, Wethouders, Raadsleden, Ambtenaren en vele personeelsleden van dit Emmer theater, moeten we niet eens over gaan tot de orde van de dag? Moeten we elkaar niet eens even strak in de ogen kijken en als eerste eens met een goed stevig gesprek beginnen? Waar normen en waarden en wederzijds respect de boventoon moeten voeren?  Is het niet de hoogste tijd om te stoppen met al die poppenkast en elkaar verwijten te maken?  Beseft u allen nog wel waarom u nog plaats mag nemen in die prachtige theater raadszaal? Ik geloof zelf dat er mensen bij zijn die denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben en niet of nauwelijks nog iets van een gewone burger aan willen horen en er ook wat mee willen doen. Want dat is de taak waarvoor wij u immers hebben gekozen. Om op te komen voor de burgers in de ruimste zin van het woord. Het is voor een gemeente als Emmen een blamage om op steeds weer op dergelijke wijze naar buiten te komen, in plaats dat er gewerkt word aan werkloosheid, armoede, gezondheidszorg en ga maar door. Al de tijd die nu besteed word aan irritaties over en weer is verloren en zeer dure tijd. Ik adviseer u dan ook,  zoals ik reeds hierboven aangaf, elkaar in de ogen te kijken, een stevig gezond gesprek aangaan en met veel energie een goede weg met samenwerking in de partijen aan de toekomst van Emmen te gaan werken. Je hebt daar geen duur onderzoek bureau voor nodig en ook geen time out voor medewerkers  die volgens anderen verkeerd hebben zitten te rekenen.  De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. En wees eerlijk en oprecht. Hou op met dat domme gevecht tegen elkaar.

En wat betreft de directeur van het theater afgelopen donderdagavond,  ga eens bij jezelf na of je niet met de vingers van een mengpaneel moet afblijven als je geen kennis van zaken hebt. Wees gewoon een vent en geef je fout van handelen toe. Men zal begrip hebben dat je de knop niet had moeten omdraaien.  Dat lijkt me voor je eigen toekomst beter, anders moet je straks nog koffie en thee schenken in de Arena als dit soort voorstellingen steeds maar door gaan.

 

Een burger,

naam en adres bij de redactie bekend.

Ingzonden opine;

14 mei 2010