Column: De amateuristische journalistiek van Brandpunt over Emmen

 

De reportage over de gemeenten Emmen van afgelopen woensdag 1 april, Het complex van Emmen, was een behoorlijk stukje amateuristische journalistiek van het KRO programma Brandpunt. Prutswerk zou je het kunnen noemen. Komt het omdat de genoemde feiten niet kloppen?  Komt het omdat het negatief was, omdat de Emmense problemen werden belicht?. Komt het omdat oud Emmenaar en vermaard schrijver / columnist Peter Middendorp er in voor kwam? Drie keer Nee. De werkelijkheid zit nu eenmaal iets complexer in elkaar dan de journalistiek de burger wil doen voorkomen.     

 

De uitzending van Brandpunt begon als volgt: "Ze hebben er enorm geïnvesteerd in het centrum. Want Emmen is in allerlei scores zo'n beetje de aller-beroerdste plek van het land. Leven de wederopstanding dus. Maar inmiddels dreigt het spook van massaal banenverlies. We zetten het zoeklicht op een geplaagde enclave."

 

De investeringen kwamen aan bod in de uitzending en ook de spook van het massaal banenverlies kwam aan bod. Tot zover geen enkel probleem. De relatie tussen beiden werd echter niet of nauwelijks gelegd. Maar op de insteek dat Emmen volgens allerlei scores zo'n beetje de beroerdste plek van het land zou zijn werd helemaal zelf niet ingegaan. Als je dit stelt, dan zou je natuurlijk de inwoners aan het woord moeten laten. De vraag stellen: Wat bezielt u toch om in een omgeving te gaan wonen die volgens allerlei scores de beroerdste plek van het land is? Zou ons als columnisten die vraag gesteld worden dan zouden wij antwoorden: "Het is hier vanwege goed combinatie van rust, ruimte en levendigheid goed toeven, maar als we dit te veel via lijstjes naar buiten brengen dan wordt die unieke mix verstoord door te veel aanloop. Er is natuurlijk nog wel voldoende ruimte voor nieuwe mensen, maar het moet hier uiteraard ook weer niet te druk worden. Dan verliezen wij een aantal van onze mooie en bijzondere eigenschappen. En in tegenstelling tot onze politieke bestuurders, en die in de rest van het land, nemen wij als columnisten en inwoners lijstjes niet te serieus. Wij zijn een nuchter en praktisch volk. Op lijstjes moeten er nu eenmaal altijd plekken en personen bovenaan en onderaan staan, terwijl dit feitelijk weinig zegt. Zouden wij onze kinderen in volgorde van talent op een lijstje moeten zetten, dan staan ze uiteraard allemaal op nummer 1, maar in de politiek en bestuurlijke waan van de dag werkt dat nu eenmaal niet zo. Schoonheid en andere unieke en belangrijke zaken in het leven laten zich gelukkig moeilijk vergelijken en in lijstjes vatten "

 

Uiteraard moeten we het ook even hebben over oud Emmenaar en vermaard schrijver / columnist Peter Middendorp. Dat van die ongelukkige jeugd in Emmen Peter, dat was natuurlijk bewust beleid. Dat geldt voor jou en nog enkelen, maar uiteraard niet voor de massa. Wil een regio goede schrijvers en kunstenaars voortbrengen dan hoort daar natuurlijke een moeilijke en niet zo'n leuke jeugd bij. Dat hebben wij hier in de regio dus niet allemaal voor ons plezier gedaan, nee dat was een onbaatzuchtige pure opoffering van de gehele bevolking. Een beetje talentvolle schrijver en kunstenaar hadden dat begrepen, gewaardeerd, maar helaas ben jij nog niet in dat ontwikkelingsstadium. Maar desondanks denken wij dat jij voldoende talent hebt en dat dit nog wel goed zal komen. We zijn hier van nature nu eenmaal optimistisch ingesteld. Of hier ranglijsten van zijn? Geen idee en interesseert ons ook weinig. Natuurlijk valt er best iets aan te merken op de opleiding die je hier van ons hebt genoten en waar we in hebben geïnvesteerd. In het kunst en cultuurbeleid van die tijd is het misschien niet goed gegaan in de verdeling van "negatief optimistisch" en "positief kritisch". Heb jij Peter Middendorp van het ene misschien iets te veel gekregen en Daniel Lohues iets te weinig. Maar omdat evalueren in Emmen een sterk punt is, zal de verdeling van een ongelukkige jeugd bij de nieuwe generaties schrijvers en kunstenaars uit Emmen vast beter geregeld zijn.

 

Aan het optreden van PvdA wethouder Bouke Arends in de uitzending van Brandpunt was op zich niet zo heel veel mis. Al blijft dit moeilijk te beoordelen natuurlijk, omdat van 2,5 uur opnames en gesprekken maar een paar fragmenten en passages zijn gebruikt in de uitzending. Wel waren wij verbaasd over de reactie van de wethouder na afloop over de Brandpunt uitzending die had plaatsgevonden. Hij was kritisch omdat Brandpunt een wel erg negatief beeld gaf over Emmen en hij als wethouder juist zo positief had proberen te zijn. Het zou bij een politiek bestuurder met zoveel ervaring toch bekend moeten zijn dat Nieuws en actualiteitenprogramma's hoofdzakelijk problemen behandelen en geen promotie filmpjes komen maken. De wethouder, andere politieke kopstukken en notabelen uit Emmen waren eigenlijk wel behoorlijk gepikeerd over de "negatieve" Brandpunt uitzending over Emmen. Vele malen meer gepikeerd dan bijvoorbeeld naar aanleiding van kritische columns van ons als Redactie BGE over het politieke reilen en zeilen in Emmen. En dat terwijl wij al jaren hoog genoteerd staan op lokale lijstjes van zeer gewaardeerde politieke columnisten in Emmen. En natuurlijk zijn lijstjes niet belangrijk, maar dat geldt natuurlijk weer niet voor alle lijstjes. (Zeker niet als wij zelf die lijstjes samen stellen. Maar dat even geheel terzijde.)  En natuurlijk zijn wij ook boos op Brandpunt omdat zij met het op de tenen trappen van onze bestuurlijke elite en notabelen ten onrechte het werkterrein hebben betreden dat wij als lokale columnisten als ons exclusieve domein beschouwen en waar onderling kartel werkafspraken over zijn gemaakt tussen de columnisten. Volgende keer Brandpunt graag hierover eerst even contact opnemen met de vakbond van lokale columnisten.

 

 

Van het beeld dat mogelijk is ontstaan bij de achteraf commotie over de Brandpunt uitzending: "Het beeld dat Emmenaren niet tegen kritiek kunnen." Van dat beeld willen wij, als columnisten van Redactie BGE en grote delen van de Emmense bevolking, graag afstand nemen. Het moeilijk kunnen omgaan met kritiek is het exclusieve domein van onze politiek bestuurlijke elite en notabelen. Als gewone burgers houden wij wel van een beetje afwisseling tussen positief en negatief, tussen optimistisch en pessimistisch. Deze variatie noemen wij vrijheid. Een belangrijk goedje waar menig oorlog om wordt gevoerd. De neurotisch dwangbuis van het éénrichtingsdenken, bijvoorbeeld alleen positief, is aan ons dan ook niet besteed. In Emmen willen we dan ook nog gewoon echt mens kunnen zijn. En dat kan gelukkig nog steeds, ondanks onze politieke bestuurders.

 

 

Een punt van zorg vinden wij wel de schizofrene opstelling van onze politieke bestuurders. Het gespleten gedrag waarbij wij het volgens politiek bestuurders het de ene keer meer dan gemiddeld goed doen in Emmen en de andere keer weer problemen van structurele aard hebben en daarom om extra geld uit Den Haag vragen. Als ons iets een keer nog gaat opbreken in deze regio is dat deze gespleten opstelling. Noem de problemen gewoon bij naam is ons advies aan de politiek. Een samenleving die in een democratie haar problemen niet meer openlijk durft te bespreken wordt steeds minder samenleving en steeds minder democratie. Dus ter ontspanning politici, de volgende partij wiet die in beslag wordt genomen niet vernietigen maar gewoon eens oproken. En schizofreen is ook de ene dag als politici roepen: "Je suis Charlie" en nog geen 3 maanden later de kramp krijgen van een beetje kritische journalistiek.

 

 

We moeten denken dat wij in Emmen wel duidelijk zijn richting de Randstad over onze ambities. Dat we hier geen samenleving willen worden met alleen maar academici die werken in de sectoren iets met management, iets met recht, iets met financiën, iets met communicatie enzovoort. Op zich niets mis met deze sectoren, maar in een echte samenleving met echte mensen hoort ook plaats te zijn voor mensen die werken met hoofd en handen. Voor mensen die iets maken en echt iets doen. En in Emmen worden mooie dingen gemaakt. Diversiteit en verscheidenheid is de mooie Emmense werkelijkheid. Dit willen we behouden of uitbreiden, maar dus niet opgeven voor een steriele samenleving met alleen bollebozen van de universiteit.

 

  

Peter Middendorp gaf aan het eind van de uitzending aan: "Misschien moet je maar gewoon lekker krimpen tot je oorspronkelijke formaat, of iets groter, en daar heel trots op zijn. Bouwen tegen de krimp is tot mislukken gedoemd". (De Hondsrugstunnel werd gefilmd, inclusief lichtkunstwerk.) "Waarom ondergronds? Het heeft geen enkel praktisch nut. Emmen is een van de grootste en weidse gemeenten in Nederland. Ruimte hoort je kracht te zijn." Wij denken dat Peter Middendorp hier best een goed punt heeft. Maar Peter Middendorp vergat helaas de toevoeging dat uitgaan van je eigen kracht betekend dat je je dus niets van lijstjes moet aantrekken. Niet als je hoog genoteerd staat en niet als je laag genoteerd staat. Dit aanstippen is de taak van een schrijver / columnist in wie wij als Emmense samenleving zoveel geïnvesteerd hebben in het verleden.

 

Wij hopen echter dat het met onze investeringen in het nieuw dierenpark / theater en centrum en onze investeringen in schrijver columnist Peter Middendop uiteindelijk toch allemaal toch nog goed zal aflopen.

 

 

Ter afsluiting ons advies en boodschap als columnisten ten aanzien van het besmettelijke complex van journalisten en politici:

 

 

"Politieke kramp is erger dan economische krimp."

 

 

"Wie uitgaat van eigen kracht meet en vergelijkt zich niet via lijstjes"

 

 

En onze boodschap aan alle inwoners van Nederland:

 

 

" Wees welkom hier. Laat lijstjes gewoon lijstjes. Ervaar eerst en oordeel dan zelf."

 

 

Natuurlijk blijft Peter Middendorp hier van harte welkom. Voor incidentele bezoekjes of als nieuw  teruggekeerde (oud) inwoner. En natuurlijk blijven Brandpunt en andere programma's hier ook welkom. Met kritisch zijn is niets mis, daar kunnen we best tegen. Maar als je iets journalistiek agendeert, de Emmense lage scores in dit geval, dan moet je hier in de journalistieke producties wel nader op ingaan en de juiste mensen aan het woord laten.  

 

 

Columnisten Redactie BGE

 

NB

 

Voor wie meer wil lezen en bekijken over de Brandpunt uitzending over Emmen en de commotie hierover na afloop:

 

 

De uitzending van Brandpunt:

 

 

http://brandpunt.kro.nl/seizoenen/2015/afleveringen/31-03-2015/fragmenten/het-complex-van-emmen

 

 

Ludieke reactie vanuit Emmen op de Brandpunt uitzending:

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=_zEVvEAT_9Y

 

 

Zie twitter account wethouder Bouke Arends:

 

https://twitter.com/BoukeArends

 

 

Zie twitter account Peter Middendorp:

 

https://twitter.com/Petermiddendorp

 

 

Zie website DvhN journalist Joep van Ruiten: 

 

http://www.woestenledig.com/woestenledig/2015/04/peter-middendorp-op-de-akker-van-houwing.html