OM: Emmen in de fout met bomenkap

De gemeente Emmen is wel degelijk in de fout gegaan bij het kappen van tientallen bomen langs de Rondweg. Dit stelt het openbaar ministerie (OM). Alleen met het betalen van een boete kan de gemeente Emmen strafrechtelijke vervolging nog voorkomen.

De gemeente bevestigt het nieuws, maar wil inhoudelijk niets over de kwestie kwijt. "Dinsdag wordt de zaak besproken in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders. Verder geven wij nu geen commentaar", zo stelt een woordvoerster.
 
Het OM betoogt dat Emmen relatief dikke bomen zonder de daarvoor benodigde vergunning heeft gekapt. "We hebben de gemeente nu een aanbod gedaan. Betaalt zij een zogeheten transactiebedrag, dan komt er geen strafvervolging", zegt milieuofficier van justitie Siebren Buist. De hoogte van het genoemde bedrag wil Buist niet prijsgeven. "Het gaat om een aanbod. Het is niet de gewoonte om daarover mededelingen te doen."


Het was de fractie van Burger Belangen Gemeente Emmen (BGE) die vorig jaar aangifte deed van illegale bomenkap door de gemeente Emmen. In april 2009 liet BGE foto's zien met daarop stobben van zo'n 50 centimeter door¬snee. Heeft een boom op 1,30 meter hoogte een doorsnee van meer dan 30 centimeter,
 
dan is voor het kappen ervan een vergunning nodig. Een boom die bij de grond een doorsnee heeft van 50 centmeter of meer, kan op 1,30 meter hoogte niet een doorsnee hebben van 30 centimeter of minder, zo betoogde BGE. De foto's overtuigden milieuwethouder Jenne Holman (PvdA) evenwel niet.

Voorbeeldfunctie
BGE-raadslid Wim Halm is niet verrast. Hij zegt dat zijn partij 'niet zomaar' aangifte heeft gedaan. Volgens Halm heeft de gemeente een voorbeeldfunctie en kan zij het niet maken om haar eigen regels aan de laars te lappen. Dat dit in zijn ogen en in die van justitie toch is gebeurd, wijst volgens Halm op 'arrogantie van de macht'.
Door Jan Willem Horstman