Douwe Douwstra (BGE) staat volledig achter de vorige stelling ‘de gemeente moet een rookverbod in stellen op schoolpleinen'. Hij vindt dat jongeren helemaal niet in aanraking moeten komen met rook.

Niet thuis en dus ook niet op het schoolplein. Ouders en leraren moeten het goede voorbeeld geven. "Vooral nu we weten hoe ontzettend schadelijk roken is voor de gezondheid.".

Dat sommige mensen een rookverbod op schoolpleinen misschien te betuttelend vinden, deert Douwstra niet: "Daar heb ik helemaal geen moeite mee. Kijk, volwassenen moeten zelf weten wat ze doen. Die hebben een keuze gemaakt. Een aparte rookhoek in de lerarenkamer moet dus wel kunnen. Maar dan wel uit het zicht van jongeren, zodat ze zo weinig mogelijk met rokers worden geconfronteerd."

Stiekem
Het raadslid heeft vroeger ook gerookt, maar is inmiddels al weer twintig jaar gestopt. "In mijn jeugd wisten we helemaal niet dat roken schadelijk is. Dan stonden we stiekem bij de fietsenstalling met een sigaret en voelden we ons erg stoer. Als de leraar dan in de buurt kwam, waren al die sigaretten plotseling verdwenen. Nu ben ik reuze blij dat ik niet meer rook, vooral omdat ik weet wat de risico's zijn." Dat iets meer dan 60% van de stemmers het met de stelling eens is, vindt Douwstra wel teleurstellend: "Ik had gedacht dat het percentage hoger zou zijn, minimaal 80%. Nouja, misschien over een paar jaar...."

Uitslag
Uitslag stelling 'De gemeente moet een rookverbod instellen op schoolpleinen'

Eens: 32 stemmers (63%)

Oneens: 19 stemmers (37%)

bron Emmen.nl