ImageBurgerbelangen Gemeen-te Emmen (BGE) raadslid René van der Weide uit Klazienaveen werd door een groep ondernemers uit zijn woonplaats onlangs voorzien van een nieuw kostuum. De ondernemers, verenigd in 'The City of Fashion', hadden de 18-jarige Pabo-student hiervoor gevraagd.

René van der Weide, die als student 'geen cent te makken' heeft, was dolblij met de geste van de ondernemers uit zijn woonplaats. Die blijdschap is inmiddels wat getemperd.

Enkele collega raadsleden hebben de debutant in de gemeenteraad van Emmen stevig op de vingers getikt. Van der Weide had een cadeau aangenomen, waar de afspraak is dat raadsleden kostbare presentjes 'links' moeten laten liggen.

René zegt zich van geen kwaad bewust te zijn. "De twintig ondernemers uit Klazienaveen hebben me gevraagd of ze mij als bekende dorpsgenoot in een kostuum mochten hijsen. Wist niet dat het verboden was voor een raadslid om zoiets aan te nemen. Heb gehoord dat we tot maximaal 40 euro als presentjes mogen ontvangen. Als ik de prijs van het kostuum verdeel over de twintig verschillende bedrijven, blijf ik per bedrijf ruimschoots onder dat bedrag. Anderzijds heb ik het cadeau als inwoner van het dorp gekregen en niet als raadslid." Bijzonder omschrijft René van der Weide het advies van een politieke collega om tijdens de eerste openbare vergadering na het zomerreces het nieuwe kostuum 'in de kast te laten hangen'.

De jonge politicus slaakt een diepe zucht en zegt: "Of er in deze gemeente geen belangrijker zaken zijn." Han de Wildt (PvdA), voorzitter van het presidium van de gemeente Emmen, is van de kostuum kwestie op de hoogte. "In dit soort zaken loop je tegen integriteit regels aan.
De grens staat op 40 euro,maar daarboven iets in ontvangst nemen is niet verboden. Als er maar melding van wordt gemaakt. In een gesprek is René volkomen open geweest. Voor mij is de zaak dan ook afgedaan."