Wim Halm, fractieleider BGE, aan het woord.


"Ik vind dat we Emmen positief op de kaart moeten zetten, maar je moet ook niet verdoezelen wat er aan de hand is. Veel ambtenaren zitten veel te lang op één plek; sommigen hebben al meer dan vijftien jaar dezelfde positie. Op zo'n afdeling verandert nooit meer iets. Het wordt te eigen. Dus zo iemand moet rouleren en z'n tweede man ook. Emmen heeft ook veel te veel ambtenaren voor haar grootte.

Kijk eens naar Heerenveen of naar Epe, daar kunnen ze hetzelfde met een paar honderd man minder. Wie eruit moeten? Het aantal directeuren moet worden terug gebracht. Als iemand 's ochtends vroeg afbelt omdat die ochtend de wasmachinemonteur komt, dan is wat mij betreft die plek overbodig.

En ik denk dat er heel veel van die overbodige plekken zijn.  Maar dan gaat het niet alleen over ambtenaren hoor, er kunnen ook twee of drie wethouders weg. Er zijn overigens ook heel veel goede ambtenaren, vergis je niet. De meeste problemen met vastgeroeste ambtenaren zie bij STOW. Rouleren en meer motivatie en minder afstand tussen de uitvoerende ambtenaren en de top, dat vind ik nodig.

De ambtenaren moeten zich ook meer dienstverlenend opstellen en iedereen zonder aanzien des persoon evengoed helpen door het bestuurlijke doolhof. En, dat wil ik nog wel even zeggen, als je als burger een klacht hebt, moet je daar niet door de ambtenaren op afgerekend worden. Het moet juist gewaardeerd worden dat je je nek durft uit te steken voor een beter bestuur."


Wim Halm, Fractievoorzitter BGE