Hoe zit het ook alweer in elkaar? Ik weet nog dat ik dit commentaar schreef ergens rond de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Toch een vooruitziende blik?  Wethouder en hoofd grondzaken ook betrokken bij andere gronddeal met een luchtje? Onze gemeente geeft miljoenen aan belastinggeld van haar burgers te veel uit aan allerlei grondaankopen. Vers in het geheugen ligt nog het geval Wilting.


In het gebied Delflanden ook zo een schimmig grondavontuur met een vierkante meter prijs van om en nabij ƒ 400, - ofwel € 185, -. Opgehelderd is dit verhaal nog nooit. Zakken van anderen zijn ook hier weer gevuld met geld van de OZB betaler. Onnozelheid van gemeente? Dan nu weer een nieuwe ontdekking. Weer dezelfde wethouder en hetzelfde hoofd grondzaken. Wat is nu weer het geval. Simpel, weer het spekken van een burger met ons geld. Nu voor meer dan ƒ 3.000.000, -. Grond die eerst aangeboden werd door de toenmalige eigenaar voor de normale grondprijs is door tussenkomst van een pachter die de grond had gekocht voor de oorspronkelijke prijs, met schending van beloften, doorverkocht aan de gemeente voor meer dan de dubbele prijs. 
De gemeente heeft snel voor de deal het bestemmingsplan gewijzigd en de grond was in een tijdsbestek van een paar maanden ineens ruim ƒ 2.000.000, - meer waard. Deze meerwaarde werd aan de koper betaald. De oorspronkelijke eigenaar had de grond aangeboden aan de gemeente en was door hoofd grondzaken geïnformeerd dat de gemeente geen enkele belangstelling had voor de aangeboden grond.


Opmerkelijk dat de gemeente de grond koopt van de latere eigenaar, daarvoor pachter, voor de veel hogere prijs. Deze pachter zal ook wel weer in het kringetje rond Evenhuis en Wilting thuishoren, waarschijnlijk een ex buurjongen, of (jeugd)vriend, of klasgenoot van beide. 
 
Kijk dat er gesjoemeld wordt is niet erg vreemd, dat gebeurt er veel meer in de lokale politiek. Vriendschappen, belangen en het inwisselen van voordeeltjes zie je veel meer. Maar wat ik ronduit schofterig vindt aan dit soort dingen is dat het gaat om grote bedragen aan gemeenschapsgeld waarmee zoveel andere doelen kunnen worden gehaald.


Denk maar eens aan zorg, veiligheid, onderwijs etc. Al het geld dat is verkwist aan gronddeals van onze gemeente, en dat zijn er nogal wat, Rietplas, Loeksham, Delflanden, Klazienaveen, Zandgat van Jansen, Emmen revisited, had toch aardig wat problemen in onze gemeente kunnen oplossen.