Als columnisten van Redactie BGE probeer je zo goed en leuk mogelijke columns te schrijven en streef je, ook al ben je maar columnisten van een klein lokaal partijtje, het hoogste en beste na. Maar we moeten zo eerlijk zijn dat er altijd een baas boven baas is in de regionale columnisten wereld. Tot die eerlijke conclusie zijn we gekomen na het lezen van de column van DvhN journalist / columnist Gert Meijer met de titel "Waarom Emmen een spindoctor nodig heeft", van vrijdag 3 februari 2012.

Prachtig hoe Gertje vertelde dat Pr-goeroe Alfred Levi bij de huiskamerbijeenkomst van LEF! fractievoorzitter Harry Leutscher gezegd zou hebben dat: "Toch hebben jullie straks 500 miljoen euro te besteden, dat is een godsvermogen. En de projectmanagerskills van de gemiddelde wethouder kennende zal het wel méér dan 500 miljoen worden." Dan jaag je als columnist toch mooi alle lezers de stuipen op het lijf, want elke weldenkende lezer denkt dan meteen: "Roep dat nu niet te hard, want dan staan alle oplichters in de rij om van die meer dan 500 miljoen straks een graantje mee te pikken en zitten we straks met de gebakken peren in Emmen."

 

Als het dierenpark in Klazienaveen zou komen dan zou de bevolking zich geen zorgen maken over de financiele onzekerheid van het plan en was het huidige college wel bekwaam. Zo legt Gertje de woorden van LEF! voorman Harry Leutscher uit. In een vervolgcolumn of achtergrond artikel zal Gertje ongetwijfeld uitleggen, waarom in het centrum van Emmen wel een bodem in de gemeentelijke schatkist zit en in de buitendorpen, zoals o.a. Klazienaveen, niet. Wij zien nu al reikhalzend naar het stuk uit.

De aanwezige verslaggevers bij de bijeenkomst werden door Gertje in de column ook flink in de zeik gezet, vanwege hun totaal ontbrekende feitenkennis. Niks geen jarenlang mismanagement door directie en RvC dierenpark, zoals door bureau UNO aangegeven, werd als oorzaak aangedragen voor de huidige problemen van het dierenpark. Nee alle problemen werden veroorzaakt: "omdat het open en educatieve karakter van het park inmiddels veelvuldig gekopieerd is en toeristen dus dichterbij huis zo'n mooie tuin konden bezoeken. En later omdat door de verhuisplannen niet zoveel geld meer in de vernieuwing werd gestoken." Journalistiek Emmen wordt zo op een geraffineerde wijze neergezet als een stelletje luilakken die de krant nooit lezen, in de Emmer raadszaal nooit opletten en alleen de verantwoordelijken van het dierenpak na papagaaien. Wat ons betreft een prachtig en gewaagd staaltje columnisten LEF!.

Een goede column zit net op of over het randje en door zowel Pr-goeroe Alfred Levi als LEF! fractievoorzitter Harry Leutscher neer te zetten als charlatans, mag deze column van Gertje Meijer met recht een "goede" of beter gezegd "zeer goede"  column worden genoemd. Een charlatan is een speciaal soort oplichter en voorziet in zijn behoeften door systematisch mensen te bedriegen over zijn afkomst, vaardigheden, intenties of prestaties. Een charlatan maakt gebruik van zijn charme. Het woord wordt ook wel gebruikt voor mensen die zonder zelf de bewuste intentie te hebben te misleiden ideeën of denkbeelden presenteren die zij zelf voor waar houden maar die de wetenschappelijke toets der kritiek niet kunnen weerstaan. Pr. goeroe Alfred Levi werd door Gertje neergezet als een man met een duidelijke mening, maar die zich niet of nauwelijks had voorbereid en eigenlijk ook niet wist waar het over ging. Zo kwam Levi vroeger niet in het dierenpark van Aleid Rensen, toen alles nog goed ging met 1,7 miljoen bezoekers, en nu zou hij niet op het idee komen. Dit allemaal, omdat de marketing niet goed was en is. En daarom hadden we toen en hebben we nu een "spin- doctor" als Alfred Levi nodig, zo was de conclusie van LEF! voorman Harry Leutscher. Financiele zorgen van burgers over het project, zorgen over bekwaamheid ven het verantwoordelijk college, kunnen met een beetje marketing zo worden weggepoetst, zo probeerden beide heren de lezers te laten geloven. Een treffende karaktermoord van beide heren, als opper charlatans, zoals alleen de echte goede columnisten dit kort, krachtig en humoristisch kunnen neerzetten.

De kunst van een geweldige column en van goede marketing is van iets heel groots net iets groters te maken. Dat betekent dat het beklijft. Wat ons betreft zijn het DvhN, journalist / columnist Gert Meijer, Pr. Goeroe ALfred Levi en LEF! fractievoorzitter Harry Leutscher hier met glans in geslaagd. Zelden hebben zo gelachen 's morgens bij het lezen van de krant en zullen we er ook over een jaar nog met plezier aan terugdenken. Niets dan hulde, lof en dank van onze kant dus. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar.

Redactie BGE