Als iemand niet te begrijpen taal gebruikt betitelt men dit vaak als abracadabra. En in Emmen loopt zo'n wethouder rond waar bij regelmaat geen touw aan vast te knopen is, omdat hij abracadabra spreekt. We hebben het dan over Wmo wethouder Henkie Abracadabra Jumelet van het CDA.

In 2008 introduceerde Henkie Abracadabra bij de Wmo de term "bemiddelde hulp". Dit was bedoeld om een onduidelijke en kromme  toepassing van de alfahulp constructie bij hulp in het huishouden recht te praten. De bemiddelde hulp was bij niemand in dienst, had ook geen eigen bedrijf, was geen Zzp'er, deed zijn of haar werk gewoon omdat ???, en werd hier voor betaald door de gemeente.

Een arbeidsrechterlijke constructie waar echt nog nooit iemand van had gehoord en waar geen jurist een aanknopingspunt voor kon vinden in welke wet dan ook. Alleen Henkie Abracadabra begreep het. Natuurlijk absoluut niet om dat de constructie wettelijk niet deugde, maar omdat men in Emmen "heel erg" sociaal wilde zijn, is men halverwege 2008 toch maar met deze constructie gestopt.

Nu komt onze Henkie Abracadabra weer met een nieuw begrip in de Wmo. Het hulp in het huishouden wordt een "algemeen voorliggende voorziening, waarbij mensen afhankelijk van hun inkomen individueel worden gecompenseerd". De fracties van Wakker Emmen en de DOP hebben in een persbericht al aangegeven dat vele mensen dan honderden euro's per maand meer gaan betalen dan nu het geval is. Je kan dan wel op je klompen aanvoelen dat het zeer waarschijnlijk weer om een wettelijk, laten we mild zijn, zeer ondeugende constructie gaat van onze Henkie Abracadabra.

Wat een "algemeen voorliggende voorziening, waarbij mensen afhankelijk van hun inkomen individueel worden gecompenseerd" nu is zult u zich waarschijnlijk afvragen? Wij hebben geen idee, maar misschien dat het een soort "Auto-huis-belastingregeling met fiets compensatie"  is. Dus dat als u een huis heeft, maar geen auto, u toch ook nog motorrijtuigenbelasting moet gaan betalen. Dat als u geen huis heeft,  maar alleen een auto, u toch nog  onroerende zaak belasting moet betalen. Dit alles omdat de regeling nu eenmaal zo is genoemd en dat hoe u het ook went of keert, u  altijd de sigaar bent.  En als u het helemaal niet meer ziet zitten, dat u dan een fiets krijgt van de gemeente  ter compensatie,  om uw frustraties van u af te trappen.

Volgens Henkie Abracadabra moet u, voordat u bij de gemeente aanklopt om gebruik te maken van Wmo voorzieningen, eerst meer uit gaan van eigen kracht. Als en soort van "mantelzorg columnisten", u bent tenslotte een trouw lezer van onze columns en dat voelt een beetje als familie,  willen wij u hierbij graag een steuntje in de rug geven door u een aantal creatieve abracadabra ideeën aan de hand te doen. Tenminste voor degenen onder u die tot de groep mensen behoren die met de gemeente de komende tijd het gesprek moet aangaan over Wmo zaken.

Komt u vanwege een te hoog inkomen niet voor de Wmo voorziening hulp in het huishouden in aanmerking, dan geeft u bij de gemeente aan dat u last heeft van een " duikelend inkomen". Dit is een inkomen die op een peildatum van de gemeente altijd onder de norm van de gemeente duikelt. Zo zorgt u er voor dat u toch voor de voorziening in aanmerking blijft komen.

Komt u om welke reden dan ook niet  meer in aanmerking voor taxi vervoer van de Wmo. Geef dan aan dat u bij het autorijden last heeft van een "twijfelende rem- gaspedaal voet" bij  overstekende Emmense wethouders en dat u bang bent dat als uw voet een verkeerde keus maakt dit gevaar op kan leveren voor een van de wethouders. Wethouders  waar u als liefhebber van de politiek toch ook wel weer zeer aan gehecht bent. U krijgt dan gegarandeerd een taxi pas.

Hopelijk dat u na het lezen van deze column op eigen abracadabra kracht verder kunt in het leven. Al of niet met een Wmo voorziening van de gemeente Emmen.

De mantelzorg columnisten van Redactie BGE

NB

U kunt tot 1 november 2011 reageren via de website van de gemeente op het abracadabra beleid (beleidsplan Wmo) van Wmo wethouder Henkie Abracadabra Jumelet.