Bij de Algemene Gelegenheid 2011 (de zogenaamde lintjesregen ter gelegenheid van de viering van de verjaardag van H.M. de Koningin),  reikte burgemeester Cees Bijl op vrijdag  29 april 2011 aan verschillende Emmenaren een Koninklijke Onderscheiding uit.

Onder hen was ook het favoriete "lijdend" onderwerp van de columnisten van Redactie BGE: PvdA wethouder Bouke Arends. Hem viel de eer te beurt om voortaan als Ridder in de Orde van Oranje Nassau door het leven te gaan. Redactie BGE wil hierbij de heer Arends dan ook van harte feliciteren met deze Koninklijke onderscheiding.

 

Te lezen is op de website van de gemeente Emmen dat PvdA wethouder Bouke Arends zijn Koninklijke onderscheiding kreeg vanwege de volgende verdiensten:

"De heer Arends is vanaf 1982 actief (geweest) voor de Jonge Socialisten,
de PvdA, de voetbalvereniging SC Angelslo, de PNAM/Auke Bruinebergstichting, de Brede Scholengemeenschap Esdal College, het Dierenpark Emmen, de Grote Kerk in Emmen, de VOB, de Streekcommissie Zuidwest-Twente van de provincie Overijssel, de stichting tot instandhouding Dierenpark Emmen, het netwerk van Overijsselse Bibliotheken, het Loket Aangepast Lezen, de Stichting Samenwerkende PSO’s in Nederland i.o. Decorandus was raadslid in de gemeente Emmen van 1987 tot 1992 en van 1995 tot 2010. Vanaf 2010 is de heer Arends wethouder bij de gemeente Emmen."

Als Redactie BGE vinden wij dan ook dat als iemand zich zonder eigen belang en persoonlijk gewin in zoveel hoedanigheden en functies heeft ingezet voor de verbetering van de maatschappij,  dat een Koninklijke onderscheiding dan ook op zijn plaats is.

Elke Koninklijk onderscheiding zou gezien moeten worden als waardering voor de inzet voor de samenleving en de waardering die hiervoor  bij anderen bestaat. Het maakt dan niet uit hoe hoog die onderscheiding is. Echter vragen wij ons als Redactie BGE af of dit ook voor PvdA wethouder  Bouke Arends geldt of zou moeten gelden?

Wij hebben het hier wel over de wethouder die aangeeft dat als er geen nieuw dierenpark komt op de Es dat de mooiste wordt van Europa, dat we dan met het huidige dierenpark op de huidige locatie te maken krijgen met een veredeld hertenkamp.

Ook was het wethouder Arends die bij de kadernota Economie aangaf dat Emmen voor het allerhoogste moet gaan. Al het andere vergleek hij met zoiets  als "dan moet we hier in Emmen alleen maar meer gaan breien en dat is niet mijn ding".

Met dit in het achterhoofd hebben wij alle Koninklijke onderscheidingen eens op een rijtje gezet in volgorde van belangrijkheid. Plaats 10 is de hoogste Koninklijke onderscheiding en kan dan ook gezien worden als rapportcijfer 10. (Voor de duidelijkheid, niet voor de gewone mensen, maar in de wonderde wereld van onze Bouke)

 

Rangorde Koninklijk onderscheidingen

10 Ridder Grootkruis (orde van de Nederlandse Leeuw)

9 Commandeur (Orde van de Nederlandse Leeuw)

8 Ridder (Orde van de Nederlandse Leeuw)

7 Ridder Grootkruis (Orde van Oranje Nassau)

6 Grootofficier (Orde van Oranje Nassau)

5 Commandeur (Orde van Oranje Nassau)

4 Officier (Orde van Oranje Nassau)

3 Ridder (Orde van Oranje Nassau)

2 Lid (Orde van Oranje Nassau)

1 Eremedaille (Orde van Oranje Nassau, goud, zilver, brons)

 

Hieruit kunnen we dus concluderen dat onze Bouke, als Ridder in de Orde van Oranje Nassau, het moet doen met het rapportcijfer 3. De vraag is dan ook of hij hier echt tevreden mee is?

De meeste mensen die een Koninklijke onderscheiding krijgen zitten aan het eind van hun carrière. De volgende vragen die ons dan ook bezighouden zijn:  Hopen de mensen die hem hebben voorgedragen dat de wethouder binnenkort zijn bestuurlijke schoenen (of polsstok) aan de wilgen hangt? Hoe ziet onze Ridder Bouke dit zelf, als een signaal om te stoppen of om door te gaan voor een nog hogere onderscheiding in de toekomst?

Alleen de toekomst zal ons leren wat de antwoorden op deze vragen zullen zijn.

Maar hierbij nogmaals onze welgemeende felicitaties aan het adres van PvdA wethouder Bouke Arends.

Redactie BGE