Achter het masker van het ideale bestuursplaatje schuilt regelmatig veel onderlinge haat en nijd tussen bestuurders.  
Helaas voor u als volger van de politiek en voor ons als columnisten komt het meeste nooit echt naar buiten of krijgen wij alleen het topje van de ijsberg te zien en te horen.

Maar als we dan een keer iets meer krijgen te zien en te horen dan gebruikelijk is, zoals afgelopen week bij het afscheid van PvdA Gedeputeerde Anneke Haarsma, dan is het ook meteen echt smullen geblazen. Als het om onderlinge ruzies, vetes en valsheid gaat in de politiek dan kunnen de mannen echt niet tippen aan de vrouwen. Want wat haalde Anneke Haarsma ongelooflijk uit  naar haar collega-gedeputeerde, de VVD'er Tanja Klip.

De relatie tussen Haarsma en Klip raakte ernstig verstoord vanwege de Eurochamp-affaire in 2008 en 2009. Haarsma verwijt Klip dat zij, samen met de VVD en het CDA, haar destijds wilde wippen. Ze heeft dat ervaren als een mes in de rug en verre van integer.

Over de terugkeer van Tanja Klip als Gedeputeerde voor de VVD voor de periode 2011 - 2015,  zei oud-gedeputeerde Anneke Haarsma op 23 april 2011 in het Radio Drenthe-programma Cassata: "De wonderen zijn de wereld nog niet uit'.

En ook Radio Drenthe, en in het bijzonder verslaggeefster Margriet Benak, kreeg van haar nog een flinke veeg uit de pan, over de rol die de omroep en zij in het bijzonder, volgens Haarsma speelden in de Eurochamp-affaire. (Onder het motto: Niet de daders en hoofdrolspelers zijn schuldig, maar de boodschappers van het nieuws.)

Luister verder naar het geheel radiofragment van Anneke Haarsma met Margriet Benak. 

http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/59832/haarsma-terugkeer-klip-als-gedeputeerde-een-wonder

En voor de liefhebbers ook het afscheidspeech van Haarsma is meer dan de moeite waar om te beluisteren.

http://www.rtvdrenthe.nl/Nieuws/Nieuws-Detail.aspx?Lang=nl-NL&newsId=59712

Ook het DvhN had op zaterdag 23 april 2011 een groot interview geplaatst met Anneke Haarsma. Op de vraag aan haar: Is het ooit weer goed gekomen tussen u en collega-gedeputeerde Tanja Klip? antwoordde ze: "Op enig moment is commissaris van de koningin Jacques Tichelaar hier binnengekomen en heeft me gevraagd: Kun je nog verder met die collega? Hij zei dat als ik nee zou zeggen, Klip zou vertrekken als gedeputeerde. Ik heb toen gezegd "Je moet het aan haar vragen". Ik neem aan dat de VVD ook zelfreinigend vermogen heeft."  Toen de journalist van DvhN opmerkte "Nee dus",  antwoordde Haarsma: "Ik ben toch niet op mijn achterhoof gestuiterd? Als ik het anders had gedaan had ik zelf vier weken later kunnen vertrekken. We moesten professioneel blijven. En dat hebben we goed gedaan."

Als we pech hebben moeten we tot 2015 wachten om het verhaal van Tanja Klip in deze te horen. Maar als we geluk hebben komt er in mei van dit jaar al duidelijkheid naar aanleiding van de rechtszaak van journalist Gerard de Kleine. Wij van Redactie BGE kunnen bijna niet wachten tot Tanja Klip met haar versie naar buiten komt over Anneke Haarsma en verheugen ons dan ook op het vervolg van het moddergooien van deze 2 Drentse dames.

Kijken we bij dit alles naar de Emmense politiek dan concluderen we als Redactie BGE dat we in Emmen helaas nog geen Anneke Haarsma en Tanja Klip vete hebben. En laten we eerlijk zijn, voor u en voor ons, als liefhebbers van de politiek en liefhebbers van het politieke theater, is het toch wel een gemis dat onze vrouwen in de Emmense politiek zich nog niet van hun  "beste" en "valse"  kant hebben laten zien. Wij zouden hierbij dan ook de oproep willen doen: "Willen de  Anneke Haarsma's en Tanja Klips van de Emmense politiek nu opstaan?"

Emmen kent 12 vrouwen die actief zijn als wethouder of als raadslid. Het gaat om, Mariet (PvdA), Nynke (VVD), Anita (PvdA), Senada (PvdA), Marja (PvdA), Hermien (CDA), Frouke (CDA), Auk (VVD), Fenna (VVD), Carmen (D66) en Marika (SP).

De dames Haarsma en Klip hebben laten zien hoe leuk het kan zijn met vrouwen in de politiek. Beste dames van de Emmense politiek, de Emmense bevolking rekent dan ook op jullie. Bestudeer het dossier "Haarsma - Klip" zorgvuldig. Wees nog meer jezelf en haal het "slechtste" in jezelf en in elkaar naar boven, zodat we over een paar jaar in Emmen kunnen zeggen: "In vergelijking met die dames van ons waren de dames Haarsma en Klip maar doetjes". Wij van Redactie BGE rekenen dan ook op jullie, zodat de politiek weer een spektakelstuk met ruzies, vetes en valsheid waar we als buienstaanders van kunnen smullen.

Redactie BGE

 NB

Wat betreft de levendigheid van de politiek in Emmen hebben wij onze hoop dan ook op de dames gevestigd. Sorry dus voor alle heren.