Halm (BGE uit Emmen): schrijver opsporen
 
Het Emmer raadslid Wim Halm (Burgerbelangen Gemeente Emmen) heeft bij de politie aangifte gedaan van smaad. Halm voelt zich door een reactie op de website emmen.nu in zijn goede naam aangetast. De politicus wil dat de schrijver hiervan wordt opgespoord. De betrokken website is eigendom van uitgeverij Boom in Meppel. Op de site viel onder het kopje 'reacties' een uitlating te lezen van iemand die zich 'ProvincieDrenthe' noemde. Betrokkene schreef dat Halm moet 'oprotten'. Hij zou rekeningen niet betalen en de onschuldige dorpsgek uithangen. Ook wordt Halm verweten dat hij bij zichzelf stenen door de ruit gooide en daarna ging 'janken' bij de gemeente.

Het raadslid, dat bij de komende verkiezingen lijsttrekker is voor zijn partij, voelt zich in zijn rol als volksvertegenwoordiger en ondernemer in zijn goede naam aangetast.
Halm heeft een eigen klussenbedrijf. "Als volstrekt ten onrechte wordt beweerd dat ik rekeningen niet betaal en stenen bij mezelf door de ruit gooi, kan ik niet anders dan actie ondernemen. Dergelijke beweringen zijn schadelijk voor mij, mijn partij en mijn onderneming', verduidelijkt Halm. De reactie op de site werd op zaterdag 5 december geplaatst, om 16.33 uur. Halm werd over de reactie ingelicht door een kennis. Gisterochtend deed hij aangifte bij de politie.

Hans van Velzen, directeur en hoofdredacteur van Boom, heeft begrip voor de boosheid van Halm. "Zelf zou ik dit ook niet accepteren. De reactie is door ons ook zo snel mogelijk verwijderd."

Als de officier van justitie aan Van Velzen vraagt om het zogeheten ip-adres (unieke computeradres) van de gezochte schrijver, dan zal hij hieraan medewerking verlenen. "Dat hebben wij in het verleden ook eens gedaan na een reactie op een site in Steenwijk. Ook wij willen met onze sites geen platform zijn voor laster en smaad. " Volgens de directeur/hoofdredacteur doet hij er alles aan om verwerpelijke reacties op  sites te voorkomen of er snel af te halen. "Mensen die een reactie op de site willen zetten, moeten zich sinds november hebben ingelogd. Dit betekent dat wij hun emailadressen hebben. Maar eerder kwam je met ip-adressen ook al een heel eind." De redactie van de websites van Boom controleert ook zelf de websites om verwerpelijke taal of lasterpraat snel te verwijderen. "Dat nemen wij heel serieus, maar we kunnen niet al onze sites 24 uur per dag in de gaten houden."

Bron D.v.h.N J.W. Horstman

bron. emmen.nu