CDA teleurgesteld over opstelling wethouder
 
Emmen. Sam's Kledingactie moet haar kledingbakken in de gemeente Emmen weghalen. Dit heeft wethouder Jenne Holman (PvdA) deze week de gemeenteraadsleden laten weten. De CDA-fractie is ontstemd over de houding van de wethouder.


Sam's Kledingactie is gevestigd in Den Bosch en zamelt al veertig jaar kleding en textiel in. In de gemeente Emmen staan containers van Sam bij rooms-katholieke kerken van Emmen, Erica, Nieuw-Schoonebeek en Barger-Oosterveld.

De bakken staan er illegaal, want Sam kreeg geen vergunning. Emmen ging in zee met twee andere inzamelaars: Humana en Het Goed. Er zou in Emmen geen behoefte zijn aan een derde inzamelaar op deze markt. Sam bestrijdt dit laatste ten zeerste. In de Emmer containers van Sam wordt per jaar zo'n dertig ton kleding gestopt, zegt directeur Jan Jongedijk. De bakken staan er volgens hem al zo'n jaar of tien.


Enkele jaren geleden veranderde de rol van de gemeente. De Raad van State besloot dat kleding inzamelen een vorm van afval verzamelen is en dat gemeenten moeten zorgen dat dit op een goede, doelmatige manier gebeurt. Emmen koos voor Humana en Het Goed en zij betalen er ook voor dat zij in bakken kleding mogen inzamelen.


"We hebben Sam duidelijk gemaakt dat zij volgend jaar weer mee kunnen doen met de aanbesteding", zegt Holman. Het feit dat de bakken van Sam op particulier terrein staan, verandert niets aan de situatie. Voor een kortdurende actie in het kader van een bepaalde actie, gelden volgens de wethouder andere regels.


CDA-raadslid Tjalling Reitsma wijst erop dat Sam eerder geen vergunning nodig had.  


Een van de bakken van Sam staat bij de rk-kerk in Emmermeer. De wijkvereniging aldaar deed een beroep op de wethouder om Sam snel een vergunning te geven.
Zij vinden dat die bakken er gewoon moeten kunnen blijven staan.

"Wat voor afbreuk doet Sam aan een goede afvalstoffenafvoer? En weet u wel hoeveel vrijwilligers hiermee bezig zijn?"

Het CDA kreeg onvoldoende steun in de raad. Henk Smit (PvdA): "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Ten opzichte van Humana en Het Goed is het bovendien oneerlijk als je Sam nu toelaat." Tiens Eerenstein (WD): "Afspraak is afspraak. Als overheid moet je betrouwbaar zijn."

BGE'er Wim Halm is verbaasd over de werkwijze van de wethouder. "Vreemd dat de gemeente blijkbaar op dit terrein wel groot belang hecht aan handhaving."


Bron. DvhN