Klagen over de grote hoeveelheid ongewenst afval in de grijze container, zoals Area Reiniging gisteren in de krant deed?


Laat raadslid Wim Halm van Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE) niet lachen.  Ze halen mijn bedrijfsafval tegelijk op met de grijze container.

Alles belandt in dezelfde vuilniswagen en komt zodoende op één hoop."

Halm heeft een bedrijf voor renovatie en onderhoud in Emmer-Compascuum.
De blauwe container voor bedrijfsafval stond gisteren wederom aan de straat, net als de grijze container.

Langs Kanaal A zijn nog meer bedrijven. Er staan zeker nog acht andere blauwe containers.
Maar ook die inhoud verdwijnt in de vuilniswagen waarin de grijze containers worden geleegd.
De burger wordt een rad voor deogen gedraaid met het scheiden van afval, meent Halm.

Jetze Dam van Area legt uit dat er soms een kostenafweging wordt gemaakt bij het ophalen van vuilnis. Bij kleine bedrijfjes in een omgeving waar weinig bedrijvigheid is, loont het niet om het bedrijfsafval met een aparte wagen op te halen. Ook wat betreft het milieu is het in sommige gevallen onwenselijk apart een wagen in te zetten.

In gebieden met veel bedrijvigheid rijdt wel een speciale vuilniswagen. Dat afval wordt niet in Wijster maar elders verwerkt. Dam erkent dat het scheiden van afval soms moeilijk uit te leggen is. We roepen mensen op beter te scheiden, maar aan de andere kant hebben we onlangs wel één ondergrondse container geplaatst bij een flat in Hoogeveen, voor zowel normaal huishoudelijk afval als gft-afval.

De gemeente wilde af van de twee bovengrondse containers. Ook daar hebben we een afweging tussen kosten en baten gemaakt. Flatbewoners hebben immers veel minder gft-afval, alleen al omdat ze geen tuin hebben.

Halm vindt de kostenafweging onbegrijpelijk. Dus als het te veel kost kan het wel op de grote hoop? Je verliest met zo'n instelling je geloofwaardigheid richting burgers.

bron. DvhN. Certon Albers