Het had deze week wel wat weg van het populaire tv-programma De Rijdende Rechter, daar aan de Angelsloërdijk in Emmen. Alleen was het niet mr. Frank Visser die uitrukte om een geschil te beslechten, maar de commissie voor de beroep- en bezwaarschriften van Emmen.


Door Martin Laning  "Een bij voorbaat verloren race", zo oordeelt advocaat Jos van der Kolk over het bewaar van zijn cliënt tegen een bouwvergunning van haar achterbuurman, Gerhard Mestemaker.

Die mag in de achtertuin van zijn villa aan de Angelsloërdijk in Emmen een 13 meter hoge woning bouwen. De 79-ja-rige Wilhelmina Molenaar is het hier niet mee eens en stapte naar de Emmer commissie voor de beroep- en bezwaarschriften om de door de gemeente verleende bouwvergunning aan te vechten.


De Emmense is bang voor verlies aan uitzicht en vindt de bouw naar eigen zeggen zonde van de natuur rond haar woning. Bovendien informeerde zij ooit, zonder succes, bij de gemeente naar de mogelijkheid om een tuinhuis te bouwen. Haar advocaat heeft vooraf weinig vertrouwen in een goede afloop van de affaire. En dat werd na het bezoek van de commissie niet anders.

Ter plekke heeft het er de schijn van dat de deskundigen een uitzending van het tv-programma De Rijdende Rechter naspelen. De bezwaarcommissie reisde, vergezeld van de wederzijdse advocaten, naar de Angelsloërdijk om daar de tuin van Wilhelmina Molenaar te bekijken. In de tuin is een flinke wandeling nodig om de grens van haar 7000 vierkante meter grote perceel te bereiken.


De deskundigen schatten dat de afstand tussen de geplande nieuwbouw en de woning van mevrouw Molenaar ongeveer 150 meter bedraagt. Buurman Mestemaker kijkt zonder een spier te vertrekken toe hoe de commissieleden en advocaten beide tuinen inspecteren: "Ik maak me niet druk.  Er ligt een bouwvergunning, dus ik kan in principe morgen beginnen." Zijn buurvrouw erkent dat de afstand tussen beide woningen behoorlijk groot is en de kans dus klein dat buurman haar in badpak bij het zwembad zou zien.


Volgens haar gaat het dan ook om een principekwestie. "Gelijke monniken, gelijke kappen", stelt ze. "Als hij mag bouwen, moet ik dat ook kunnen." Voor de commissie, die normaliter in het Emmer gemeentehuis zitting houdt, was de expeditie naar de Angelsloërdijk snel klaar. Het uitstapje was niet alleen verkoelend, maar ook verhelderend. Een uitgebreide behandeling van de zaak bleek overbodig.


Na een korte schorsing, waarin advocaat Van der Kolk de zaak al als verloren beschouwt, blijkt de commissie dit ook zo te zien. Volgens de commissie is de afstand tussen beide woningen zo groot, dat er van overlast geen sprake is. De zaak wordt ter plekke niet-ontvankelijk verklaard.  De commissie baant zich een weg door het struweel. Mestemaker bekijkt 'het circus',


op zijn gemak tegen een boom leunend. bron DVHN Foto: Jan Anninga

 

klik op deze tekst voor info: Het is niet wie je bent maar wie je kent om een bouwvergunning te krijgen.