ImageDe verkeersmaatregelen die in 2007 zijn getroffen op Kanaal A zijn niet positief ontvangen in Emmer-Erfscheidenveen.

 

Dit blijkt uit een schriftelijke enquete onder bewoners en de basisscholen De Dreef en De Triangel. De enquête is door 37 procent van de 688 huisadressen ingevuld. Bij de reconstructie verwijderde de gemeente het verpauperde fietspad aan de zuidzijde van Kanaal A. Daarvoor in de plaats kwam aan de overzijde van de weg een gecombineerd voet- en fietspad in beide richtingen.

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt de situatie slechter dan voorheen: het nieuwe pad is te druk en te smal. Zij zien het liefst het vroegere voetpad aan de noordzijde weer terug, gecombineerd met een tweede fietspad aan de andere zijde van Kanaal A. Het door de Grontmij uitgevoerde onderzoek is te danken aan Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE). Die fractie diende al in 2006 een motie in voor een onderzoek naar de verkeersveiligheid bij Kanaal A. BGE reageert opgetogen op het rapport.

"De gemeente Emmen heeft jarenlang nagelaten onderhoud te plegen aan de fietspaden op Kanaal A", zegt raadslid Wim Halm. " BGE zegt al jaren dat de verkeersveiligheid door het weghalen van het fietspad is verminderd" Het rapport kent enkele opmerkelijke conclusies. Liefst 93 procent van de respondenten vindt dat het fietsen langs Kanaal A gevaarlijker is geworden doordat het fietspad aan een zijde ligt. De algemene indruk is dat 84 procent van de respondenten niet tevreden is over de herinrichting. Belangrijke reden hiervoor is dat de situatie onveiliger is geworden. Bewoners vinden verder dat er meer flitspalen moeten komen om hardrijders af te remmen. Ook vindt een aantal bewoners dat er meer en bredere parkeerplaatsen moeten komen.  

 

BGE heeft in 2006 al gepleit dat er een tweede fietspad terug moet komen. De fractie vindt dat dit rapport aantoont dat de burgers niet tevreden zijn en de verkeersveiligheid verbeterd moet worden. Halm: "Wij zullen ons uiterste best doen om te zorgen dat Kanaal A haar fietspad terug krijgt."  Het rapport wordt binnenkort in de gemeenteraadscommissie wonen en ruimte besproken. Het college van burgemeester en wethouders neemt vooralsnog geen standpunt in, aldus een woordvoerster van de gemeente Emmen.

 

fractie BGE

 

 

Image klik hier voor het volledige rapport.