Raadseltje: Wat hebben Jozef Luns, Wethouder Gezienus Evenhuis en CDA fractievoorzitter Freek Ensink gemeen? Moeilijk..?, nee toch: het zijn alle drie politici die broers hebben die niet deugen.

De broer van Jozef was lid van de NSB, die van Gezienus ging er met de poet van een Groningse bank vandoor en de broer van Freek bouwde en verhuurde onder Freeks neus illegaal het vakantiehuisje de Holtkamp in het Westersebos bij Schoonebeek.

Jozef kwam er goed vanaf want zijn broer nam de schuld van het lidmaatschap van hun beiden op zich. Gezienus heeft nog even gezweten toen hij in de pers werd beticht van het hebben van besmette genen toen hij betrokken was bij de bouw van de plattelandsvilla van zijn neef Wilting in het buitengebied, maar uiteindelijk heeft hij iedereen weten te overtuigen dat hij door training en discipline zijn genetische achterstand heeft weten te overgroeien.

Anders is het met Freek, die moest in de gemeenteraad door de burgemeester worden beschermd tegen scherpe vragen van Ton Schoo van DOP. De burgemeester vond dat Freekie die vragen niet hoefde te beantwoorden! Zoals de Freekie van Joost Prinsen, wilde de burgemeester hem laten winnen. Freekie mag van het CDA immers wel meedoen maar hij begrijpt het spelletje niet helemaal. Freekie.., Freekie.., hij heeft niet door dat zulke hulp van de burgemeester zijn prijs heeft.

De visie van Freek over de illegaliteiten in het Westersebos was eigenlijk wel interessant geweest. Had ik tot voor kort nog het idee dat de gekwelde gezichtsuitdrukking van Freek kwam door zijn innerlijke strijd tussen politieke integriteit en de loyaliteit met zijn broer thans weet ik beter. Hij heeft kennelijk helemaal geen problemen met illegaliteit in eigen gelederen.

Stemde hij en het voltallige CDA vroeger nog tegen de recreatieplannen van Wim Halm en schreef hij vroeger nog een brief op poten aan de Raad van State dat recreatiebestemmingen in het Westersebos zou leiden tot conflicten met boeren, nu Halm na 12 jaar zijn recreatievergunning eindelijk heeft is ook Freek om, maar dan wel illegaal.

Zijn tot kantoor verbouwde schuur blijkt geen kantoor te worden maar een heus bed en breakfast! Bekijkt u het allemaal maar eens op deze site. Freek is nu opeens zelf de broer die niet wil deugen. Maar hij is ook een raadslid die niet deugt.

En een fractievoorzitter die niet deugt. En als het CDA zo'n figuur handhaaft op die positie is zij een partij die niet deugt. En u voelde hem al aankomen: Zo'n CDA: daar moet het bieltje in!

Met veel genoegen deze keer, Uw aller Ceessie.