ImageBGE kan zich niet helemaal vinden in het verruimen van de opkomsttijd naar 15 minuten als het doel is, de kans op aansprakelijkheid te verkleinen. Bij 15 minuten komt men in 90,3 % van de voorvallen op tijd.

Je kunt het nog veiliger stellen door naar 30 minuten te gaan, dan weet je zeker dat je in 100 % van de gevallen op tijd bent en dat daardoor de kans op aansprakelijkheid 0 is. Het lijkt BGE echter niet verstandig dit te doen. Volgens BGE is nog steeds de veiligheid van de burger het belangrijkste uitgangspunt en niet de aansprakelijkheid.

Wij zouden toch graag aan de 8 minuten vasthouden, ondanks dat er in Drenthe is afgesproken dat ieder korps binnen een kwartier bij elke brand of calamiteit ter plaatse moet kunnen zijn. Er valt zeker nog tijdwinst te behalen aan de voorzijde en dit moeten we ook willen nastreven, alhoewel BGE niet ziet wat dit met de uitrijtijd te maken heeft. Denk hierbij aan een auto te water, bosbrand of ongeval. Tijdwinst is bv te behalen door extra campagne voor o.a. rookmelders etc.

BGE zou graag een globale uiteenzetting zien van de financiƫle consequenties wanneer we toch de 8 minuten vasthouden en gaan voor de voorgestelde norm van 80 %. De veiligheid van onze burgers blijft immers bovenaan staan.


Fractie BGE