ImageOp 18-jarige leeftijd werd René van der Weide uit Klazienaveen in maart 2006 tot gemeenteraadslid gekozen. Namens Burgerbelangen Gemeente Emmen (BGE) nam hij zitting in de gemeenteraad van Emmen.

Het jongste raadslid ooit van Emmen werd met voorkeursstemmen gekozen. De nu 20-jarige tweedejaars student commerciële economie aan Windesheim in Zwolle, heeft zijn weg gevonden in de gemeentepolitiek.

Zeker de afgelopen maanden is René van der Weide nadrukkelijk aanwezig met steeds vaker scherpe analyses en beschouwingen. De tijd van vooral veel leren en luisteren is voorbij. Daarom begint BGE nu al met campagne richting de gemeenteraadsverkiezingen in 2010.

"Ik wil me meer gaan manifesteren. Niet alleen in de raadszaal, maar ook er buiten. Te beginnen op zaterdag 8 maart. Dan sta ik de hele middag op de weekmarkt in mijn woonplaats Klazienaveen om met elke burger in gesprek te gaan. Ik wil in debat om een spreekbuis voor de burgers zijn.

Mijn doel is door middel van een enquête een goed beeld te krijgen over hoe de burgers nu denken over hun dorp en de gemeente Emmen. Een vertegenwoordiger van de bevolking moet niet alleen vlak voor de verkiezingen de straat op. De grote partijen kunnen het zich veroorloven om pas twee maanden voor de verkiezingen hun gezicht te laten zien omdat ze genieten van landelijke bekendheid. Wij als kleine partij niet," aldus de jonge politicus.

Een week later, op zaterdag 15 maart, gaat René van der Weide op bezoek in Zwartemeer (`s morgens) en Erica in de middag. "Uit de verkiezingsuitslag in 2006 bleek dat in de drie dorpen mijn grootste aanhang zit. Wil niet zeggen dat BGE de andere dorpen vergeet. Mijn fractiegenoten Wim Halm en Douwe Douwstra, en leden van de steunfractie, zullen zich elders gaan profileren." Het vlot sprekende raadslid stelt dat de politiek dichterbij de burger moet staan. Volgens hem schrikt het woord `politiek` de mensen af.

"Het vertrouwen in de gevestigde orde is weg. BGE wil via meerdere kanalen de burgers bij de politiek betrekken en niet alleen op het moment dat de raadszetels op het spel staan. BGE houdt daarom als sinds eind 2007 iedere vrijdag een politiek spreekuur, waar burgers met problemen of vragen terecht kunnen. Locatie is het partijkantoor aan de Braam 9 in Emmer Compascuum. Het spreekuur is van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Mensen kunnen zich aanmelden via www.bgemmen.nl. Een ieder die mee wil denken over de politiek in Emmen zijn welkom. Ook mensen met klachten over de gemeente hebben. Verder wil ik elke eerste zaterdag van de maand, te beginnen op zaterdag 1 maart, via msn chatten van 10.00-14.00 uur met de burger. Chatten met René kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron. emmen.nu